Kutyaiskolánk szemlélete

Szeretünk kutyázni!

Ez az egy dolog, ami biztos közös bennünk! Szeretünk kutyázni és azt szeretnénk, ha mások is ugyanezt éreznék, DE úgy, hogy közben ne okozzanak bosszúságot annak, aki nem így érez. Egyfelől megveszekedett kutyások vagyunk és megszerzett tudásunkat, tapasztalatunkat szeretnénk másoknak is átadni, szeretnénk, ha minden kutya teljes életet élhetne gazdája oldalán, másfelől viszont hivatásunknak érezzük, hogy a kutyás társadalmat ráébresszük arra, hogy felelősséggel tartoznak kedvencükért, azért, hogy kutyások és nemkutyások békében tudjanak egymás mellett élni és hát lássuk be, nagyon sokan tesznek azért, hogy ez ne így legyen.

Szeretünk kutyázni és ez közös bennünk, de mindegyikünknek ezen belül is megvan a maga területe, az, amit fontosnak és szívügyének érez és ez így van jól, hiszen emiatt tudunk a hozzánk érkező gazdáknak sokféle lehetőséget biztosítani.

Szeretünk kutyázni és ez közös bennünk, de sajnos nagyon sokszor tapasztaljuk, hogy egy rossz fajtaválasztás vagy elcsúszott kapcsolat bizony pokollá teheti mindkét fél életét, ahol ez a kijelentés már kevésbé állja meg a helyét. Tudásunkkal és tapasztalatunkkal mindazoknak szeretnénk segíteni, akik tenni is akarnak a változásért.

Tanítási módszerünknél írhatnánk nagy neveket, de egyiket se éreznénk helyénvalónak. Nyitott szemmel járunk a világba és ami működik, azt használjuk, ami nem, abból levonjuk a tanulságokat.

Ahhoz, hogy kutyánkkal a kapcsolatunk tökéletesen legyen sok mindennek kell megfelelni, mi mégis megpróbáltuk ezeket 3 nagy csoportba összeszedni, melyek általában egymást követve és egymásra épülve segítenek a jó viszony kialakításában. Ezt a három alappillért a foglalkozásaink során is követjük:

Ismerd meg!
Tanulj meg tanítani!
Kontrolláld!

ISMERD MEG!

A kutyák általában tökéletesen ismerik a gazdát (kivéve, ha nemrég fogadtuk őket örökbe), viszont ez fordítva már nem mondható el. Egy jó kapcsolat egyik alappillére, hogy ismerjük a másikat ill. saját magunkat, másod sorban pedig, hogy odafigyelünk a másikra. Ezek ismeretében tudjuk megfogalmazni az esetleges problémákat, azok forrását és tudjuk kitűzni a célt, ami felé haladunk. Az Alaptanfolyam és a Kölyökkutya Tanfolyam első és legfontosabb célja, hogy megfelelő kapcsolat alakuljon ki a gazda és kutyája között.

Meg kell ismernünk saját magunkat, úgy, ahogy a kutyánk lát minket. Mennyire vagyunk jó vezetői? Mennyire figyelünk rá? Mennyire értjük meg, hogy mit akar nekünk mondani? Mennyire tudjuk magunkat megértetni vele? Mennyire elégítjük ki az ő igényeit és mennyire csak a sajátunkat tartjuk szem előtt? Mennyire tudjuk kézben tartani? Melyek azok a helyzetek, ahol tehetetlenül állunk? Melyek azok a tulajdonságok, amelyekkel a kutya szemszögéből egy jó vezetőnek rendelkeznie kell és bennünk ezek mennyire vannak meg? Mennyire vagyunk önkritikusak, hogy belássuk hol hibáztunk és mit kéne máshogy csinálnunk? Mennyire vagyunk nyitottak és mennyire fogadjuk el mások tanácsait? ? stb.

Meg kell ismernünk a kutyánkat, mint kutya. Mennyire kötődik hozzám? Hogyan viselkedik más kutyák társaságában? Megfelelően szocializált-e? Fél, tart-e bizonyos kutyáktól, emberektől, hangoktól, zajoktól vagy esetleg túl vehemensen viselkedik? Hogyan ismerem fel a jelzéseit? Hogyan oldja meg az egyes konfliktushelyzeteket, szituációkat? Mennyire hajlamos önállóan dönteni vagy mennyire várja a gazdától a megoldást? Milyen vezetőt igényel? Milyen szituációkban kell különösen odafigyelnem rám? Mik a gyengéi és mik az erősségei? Milyen elvárásaim lehetnek vele szemben? Mennyire tudom kutyaként és nem emberként megítélni a tetteit? Mit szeret és mit nem? Mi és mikor hat rá ösztönzően vagy éppen gátlóan? ? stb.

Nagyon sok gazda jön el úgy a kutyaiskolába, hogy a kutyáját alig ismeri vagy általa kreált emberi vonásokkal ruházza fel, ami a köztük lévő kommunikációban félreértésekre ad okot, de rosszabb esetben akár balesetveszélyes is lehet (domináns kutya naiv gazdával). Fontos tehát, hogy a gazdák a kutyáikat kutyaként lássák, a tetteiket kutyaként ítéljék meg és kutyaként kezeljék őket, mert csak ekkor tudnak harmonikus kapcsolatot kialakítani.

A foglalkozások során a különböző játékok, szituációs feladatok, a kutya elé állított konfliktushelyzetek és a gazdának átadott elméleti anyagok mind egymás megismerését szolgálják és nem utolsósorban javítják a kötődést gazda és kutyája között, amihez már az is nagyban hozzájárul, hogy a gazda ezt a heti egy – két alkalmat kutyájára szánja.

TANULJ MEG TANÍTANI!

A foglalkozások célja nemcsak az, hogy a kutyák a vezényszavakat elsajátítsák (ül, fekszik, beigazodás, lábnál követés, helyben maradás…), amivel megkönnyíthetjük a mindennapjainkat, hanem a gazdák megértsék hogyan tanul a kutyájuk és hogyan tudják a viselkedését befolyásolni a számukra kedvező irányba, hiszen fontos megértenünk, hogy a kutyák nemcsak akkor tanulnak, amikor mi tanítjuk őket.

Ahhoz, hogy kutyánk megértse, hogy mit szeretnénk, meg kell tanulnunk egyértelműen és tudatosan kommunikálni vele és megtalálni a számára megfelelő motivációt. A tanítási részben az alaptanfolyam és a kölyökkutya tanfolyam során segítségül hívjuk a klikkert, mellyel a kutyák sokkal gyorsabban képesek tanulni, hiszen ezt az új ingert/eszközt nemcsak nekik, hanem a gazdának is éppúgy meg kell tanulniuk, így annak használata jóval tudatosabbá válik a részünkről. A megfelelő motivációval és a különböző képzési technikákkal a vezényszavak megtanításán túl el tudjuk érni, hogy a kutyánk behívhatósága és közömbössége (gazdára való koncentrációja) a környezeti ingerekkel szemben nagyban javuljon.

Az alaptanfolyamon megtanítjuk:

 • az alapvető vezényszavakat: ül, fekszik, beigazodás, lábnál követés, helyben maradás
 • behívás
 • laza pórázon való közlekedés
 • szituációs feladatokon keresztül a legáltalánosabb nevelési problémák megoldását (pl. felugrálás)
 • a gazdákat a klikker használatára és annak tanítási formáit
 • hogyan tudnak a gazdák kutyáikkal helyesen játszani,
 • hogyan tudnak érdekesebbek lenni kutyájuk számára, mint a környezete,
 • hogyan tudnak számukra megfelelő fizikai és szellemi lefárasztást biztosítani.

A tanítás során kutyánkat jobban meg tudjuk ismerni, kapcsolatunkat el tudjuk mélyíteni.

KONTROLLÁLD!

Az első két alappillérrel el tudunk jutni odáig, hogy kutyánkat már legtöbbször megértjük, tisztábban tudunk vele kommunikálni, ő örömmel és szívesen működik velünk együtt (ha akar!), azaz elindultunk a tudatos kutyázás útját. Azonban, ahhoz hogy kutyánk minden szituációban engedelmeskedjen, az elvárásainknak mindig megfeleljen és tökéletesen behívható legyen még akkor is, ha nincs kedve, csak a pozitív megerősítés és jutalmazás nem elég. Eljön az az idő, amikor már kényszert kell vinni a kapcsolatunkban, azaz a kutyánknak meg kell tapasztalni, hogy a tetteinek következménye van. Ha az elvárásoknak megfelel és engedelmeskedik, akkor ?jófej? a gazda, viszont ha nem, akkor már van eszköz kezében, amivel az akaratát az ő akaratával szemben is tudja érvényesíteni.

Az alaptanfolyam célja, hogy a gazdák magabiztosságának növelésével, a megfelelő technikák és eszközök átadásával a gazdák az addig számukra kontrollálhatatlan helyzeteket most már uralni tudják (pl. ha a kutyájuk meglát egy másik kutyát, akkor is vissza kell jönni). Míg a rendet az óvoda alatt végig a kiképzők tartják fent, addig az alaptanfolyam végére ezt fokozatosan a gazdáknak kell átvenniük.

Itt tartjuk fontosnak megemlíteni, hogy nem azt tartjuk a legnagyobb problémának, ha valaki nem tudja minden helyzetben kontrollálni a kutyáját – természetesen a cél ez ? hanem, ha valaki nincs tisztában a saját korlátaival!

Az Alaptanfolyam ettől függetlenül nem varázsszer, aminek részvétele után egy tökéletesen működő ?robotkutyát? kapunk. A tanfolyam, ahogy a neve is mutatja, a minden gazda számára nélkülözhetetlen alapokat adja meg, mind tudásban, mind a kutyával való kapcsolatban. Alap, amelyre lehet és kell is tovább építkezni. A gazda döntése, hogy ezt a kutyaiskola további foglalkozásain teszi meg vagy a tanfolyamon megszerzett tudás és technikák segítségével otthon folytatja.

Aki a kutyaiskolát választja, azoknak, pedig szeretnénk minél sokrétűbb lehetőséget biztosítani. Bár van vizsgafelkészítés nálunk, mégis hangsúlyosabbnak érezzük, hogy a hétköznapi kutyásoknak tudjunk foglalkozási, sportolási és kikapcsolódási lehetőséget biztosítani kutyájukkal együtt egy olyan helyen, ahol jól érzik magukat!

Fontos azonban azzal is tisztában lennünk, hogy kutyánkkal való kapcsolatunk folyamatos ápolást és szinten tartást igényel. Nincs olyan, hogy én rendbe tettem a kapcsolatomat, megneveltem a kutyámat, utána viszont nem foglalkozom vele és azt várom, hogy élete végéig ?működjön? jól.

Céljaink

A KUTYÁZÁS NEM EGY ÁLLAPOT, HANEM EGY ÉLETFORMA!

 • elősegíteni a kulturált, felelősségteljes kutyatartás egyre szélesebb körben való elterjedését
 • segíteni tanácsokkal, elméleti és gyakorlati oktatással a kutyanevelés/kiképzés iránt érdeklődő gazdiknak, leendő gazdiknak
 • elősegíteni az állatotthonokból/menhelyekről örökbefogadott kutyák szocializációját, beilleszkedését új otthonukba, ezzel megakadályozni azt, hogy az első probléma után visszakerüljenek a menhelyekre
 • határozott elképzelésünk, hogy nincs megoldhatatlan probléma, ha a gazdi is elég elszánt
 • széles körben szeretnénk megismertetni a kutyázásban rejlő lehetőségeket ( sportolás, vizsgázás, versenyzés . . . )
 • a kölyök csoport működésével szeretnénk a kutyákat és gazdikat minél előbb a helyes együttélés irányába terelgetni