Én és a kutyám

Sok szeretettel köszöntelek!

Nagyon örülök, hogy itt vagy, mert ez azt jelenti, hogy nyitott vagy egy újfajta kapcsolódásra kutyáddal és nem utolsó sorban önmagaddal.

Bármi is hozott ide, javaslom, hogy próbáld ki kutyáddal együtt a gyakorlatban, szerezz tapasztalatot és utána döntsd el, hogy tetszett-e vagy sem.

Ha bármilyen szinten hatott rátok és úgy érzed, hogy hasznos lehet számotokra, annak rendkívül örülök és csak bátorítani tudlak, hogy vágj bele ebbe az izgalmas kalandba. A jó hír, hogy nem leszel egyedül, hiszen leghűségesebb társad, A KUTYÁD is veled lesz végig.

INDULÓ CSOPORTOK:

6 hetes „Én és a Kutyám” online relaxációs programra folyamatosan lehet jelentkezni, mely a töltésről és a pozitív képekről szól.
 
A program tartalma: 6 héten keresztül heti 1 online Én és a Kutyám relaxációs anyag, ami egy héten keresztül bármikor megnézhető és ahhoz kapcsolódó kis munkafüzet, ami segíti az adott téma elmélyülését.
Ára: 15.000 Ft
 
Ha bizonytalan vagy, hallgasd meg ingyen letölthető anyagainkat!

Mi ez a program és honnan jött az ötlet?

Engem Szita Boglárkának hívnak és hivatásomat tekintve közel 20 éve foglalkozom kutyákkal, azon belül is kiképzőként 15 éve mondhatni főleg a gazdákkal és az ő kapcsolódásukkal saját kedvencükkel.

Mindig is kutyákkal vettem körül magamat, mert velük könnyebben szót értettem és számomra biztonságosabb volt hozzájuk kapcsolódni illetve a kutyákon keresztül kapcsolódni másokhoz. Ez addig nem is tudatosodott bennem, amíg 4 évvel ezelőtt az életem bele nem nyomott egy elég intenzív önismereti útba, ami azóta is tart. Nagyon gyorsan jött a felismerés, hogy a kutyáim mekkora tükröt tartanak nekem saját magamról, mennyi mindenben segítenek, és mennyi lehetőséget rejt a hozzájuk való kapcsolódásomon való munka a gyógyulásomban és a fejlődésemben.

A rengeteg különböző önismereti módszert, amivel az évek alatt megismerkedtem, szinte azonnal össze tudtam kapcsolni a kutyázással és azon vettem észre magam, hogy a kutyaiskolában is máshogy kezdem el oktatni a gazdákat és sokkal több mindent kezdtem el látni a kutyájukkal való kapcsolódásukban, mint korábban valaha. A fókuszom kezdett áttolódni a kutyák „gyógyításáról” a „gazdákéra”.

A kutyák fantasztikus teremtmények, akik segíteni, gyógyítani vagy éppen tanítani jönnek a gazdájukhoz, érdemes tehát figyelni rájuk. Ebben szeretnék segíteni, hogy hogyan és miként tudod ezt te is megtenni.

A kutyánkkal való kapcsolódásunkat megvizsgálva ráláthatunk önmagunkkal és másokkal való kapcsolódási mintáinkra, elvárásainkra, sérüléseinkre és a szeretetről alkotott elképzeléseinkre. A jó hír, hogy a kutyánk által tudunk rajtuk dolgozni, amiről visszacsatolást is kapunk.

Az Én és a Kutyám program egyik lábának egy relaxációs anyag gyűjteményt szeretnék létrehozni, így az ország bármely területén tudsz a programhoz csatlakozni.

Miket tapasztalhatsz, ha elkezded?

 • éjszaka jobban tudsz aludni
 • jobban rá fogsz látni saját működési mintáidra, szűrőidre
 • elfogadóbb és megértőbb leszel saját magaddal és kutyáddal szemben
 • lesznek olyan életterületeid, ahol pozitív változásokra fogod elszánni magad
 • a kutyáddal való kapcsolatod szorosabb lesz
 • jobban fogod szeretni és értékelni önmagamad

és még sorolhatnám, de inkább azt javaslom, hogy próbáld ki és tapasztald meg, hogy számodra miket hoz!

Kiknek ajánlom? Kell-e hozzá bármi előképzettség?

Az Én és a Kutyám relaxációs anyagaihoz semmilyen előképzettségre nincs szükség, kizárólag a nyitottságodra! Mindenkinek ajánlom és bárki, bármikor elkezdheti.

Mit kell csinálnod alatta?

A relaxáció ideje alatt neked egyetlen dolgod lesz, hogy ellazulj és kövesd a hangomat! Most nem kell kiképezned vagy nevelned a kutyádat, itt nem fogunk használni semmilyen motivációs eszközt a kapcsolódáshoz (se jutalomfalatot, se labdát).

Mi a célja?

Az Én és a Kutyám relaxációs anyagok célja, hogy a kutyád segítségével, a hozzá való szeretet és kapcsolódás vágya révén visszavezesselek a jelenbe és rátalálj önmagad forrására, békéjére, ami sokaknak nagyon nehéz ebben a rohanó világban.

Másfelől egy újfajta kapcsolódást tapasztalhatsz meg a kutyáddal, ami szemmel nem látható, „nem akarható” és „nem követelhető”, hanem a jelenbe érkezésed megengedésével történik meg magától, nem fizikai, hanem lelki szinten, mely nagyban eltér bármely más kutyaiskolás foglalkozástól.

Néhány relaxációs anyag kizárólag a töltésről és lecsendesedésről fog szólni, másik fele viszont a kutyádat fogja példaképpen behozni különböző megközelítésekben, így rá tudsz nézni, hogy az adott témával Te hogyan állsz, miképpen működsz benne, és ezek esetleg elgondolkodtatnak vagy változásra ösztönöznek. A változásban nagy segítségedre lesz a kutyád, akit sok esetben tudsz példaként követni majd.

FONTOS, hogy az itt közzétett relaxációs anyagokat saját „kútfőből” a saját kutyámmal és az elindított relaxációs csoportok kutya-gazda kapcsolódásainak tapasztalatai alapján állítottam össze, így kérlek ennek tudatában és kizárólag SAJÁT FELELŐSSÉGEDRE HASZNÁLD!

ABBAN AZ ESETBEN, HA NAGYON INTENZÍV ÉRZELMEKET VAGY TESTI ÉRZETEKET TAPASZTALSZ RELAXÁCIÓ KÖZBEN, AKKOR MINDENKÉPPEN KERESS FEL EGY SZAKEMBERT, AKIVEL EGYÉNILEG ÉS SZEMÉLYESEN TUDSZ TOVÁBB DOLGOZNI!

TANÁCSOK A RELAXÁCIÓHOZ

HELYSZÍN, IDŐPONT:

 • Azt javaslom, hogy végezd heti egyszer és találj neki egy olyan időpontot, amit könnyen be tudsz illeszteni a hétköznapjaidba és biztos lehetsz benne, hogy a relaxáció ideje alatt senki sem fog titeket zavarni. Segít, ha összekapcsolod egy másik programmal, pl. séta után. A hétköznapi rutinba való beillesztés rendkívül fontos, ha hosszútávon szeretnéd ezt csinálni.
 • Fontos, hogy két relaxáció között hagyj elég időt, hogy az meg tudjon érkezni benned és ki tudja fejteni a hatását, így bőven elég hetente egyszer csinálnod. 
 • Az sem gond, ha az elején nem sikerül rendszeresen gyakorolni. Ne add fel: a kevesebb, több mint a semmi.
 • Helyszínnek válassz egy olyan zárt szobát vagy helységet, ahol nyugodt lehetsz benne, hogy kutyád ott marad melletted (kertben nem javaslom, mert ott házőrző funkciója fog előtérbe kerülni.) Esetleg megoldás lehet még, ha kimész a természetbe és pórázra veszed. A pórázra vagy lépj rá vagy kösd ki egy melletted lévő fához, hogy te minél jobban el tudj lazulni!

RITUÁLÉ KIALAKÍTÁS:

 • A minél gyorsabb ellazulás érdekében a kutyádnak (és egyébként neked is) rendkívül nagy segítség, ha mindig ugyanazon a helyen és ugyanabban az időben végzed el.
 • További segítség lehet, ha rituálét alakítasz ki az előkészületekből: pl. meggyújtasz egy gyertyát, ugyanazt a ruhát veszed fel (persze időnkét mosd ki 😀 ), beteszel illatosítót, kikészíted a párnákat. Ez mind abban segít, hogy már a felkészülés alatt elkezdjetek ráhangolódni a relaxációra és az idegrendszeretek fel tudjon készülni a lecsendesedéshez.
 • Érdemes kutyádat a relaxáció előtt alaposan lemozgatni (pl. séta, játék, tanítás), főleg az első alkalmakkor ez nagyon sokat szokott segíteni.

FELSZERELÉS:

 • Ha fekve szeretnéd végezni a relaxációt, akkor szükséged lesz egy jógamatracra.
 • Mivel nem fogunk mozgást végezni, így csökkenhet a testhőmérsékleted, érdemes tehát rétegesen öltözködnöd vagy betakarnod magad.
 • A relaxáció alatt legyél zokniban (ha fázós vagy vegyél vastag zoknit) vagy nyáron mezítláb, mert így jobban össze tudsz kapcsolódni a föld energiáival, amik segítik az elengedést és az ellazulást.
 • A kutyád lecsendesedésében segíthet, ha leteszel magad mellé egy takarót vagy párnát, ami fekhelyül szolgálhat neki (kivétel, ha olyan kutyád van, aki ezekkel szívesen játszik 😀 )
 • Nem kötelező, de javaslom, hogy gyújts meg egy fehér gyertyát. Ne felejtsd el utána eloltani 😀
 • Használhatsz illatosítót vagy füstölögtetőt is, de ne túl intenzívet, inkább valami enyhe nyugtatót pl. levendula.
 • Javaslom, hogy igyál előtte és utána tiszta vizet és kutyádnak is adj inni! Ha félsz, hogy ha előtte iszol, akkor nem bírod ki a relaxációt, akkor azt elhagyhatod, de utána mindenképpen igyál 🙂
 • Javaslom, hogy ne legyen a relaxációja ideje alatt nálad se játék, se jutalomfalat, mert azzal lehet, hogy csak felizgatod a kutyádat.
 • Szükséged lehet még zsebkendőre és ha a tapasztalatokat a végén le szeretnéd jegyzetelni, akkor egy jegyzetfüzetre és egy tollra.

TOVÁBBI  HASZNOS TIPPEK A RELAXÁCIÓHOZ:

 • A relaxáció ideje alatt hagyd szabadon a kutyádat és engedd meg számára, hogy mindenféle utasítás nélkül megkeresse, hogy mikor, hogyan és milyen módon szeretne hozzád kapcsolódni. Ez lehet, hogy az elején hullámzó lesz, de ez teljesen normális.
 • A relaxáció ideje alatt bármilyen pozíciót választhatsz magad számára, a lényeg, hogy minél jobban el tudj lazulni benne. Lehet ez a kanapén ülve, falnak támaszkodva, jógamatracon vagy az ágyadon. Ha érzékeny a derekad, akkor fekvő helyzetben javaslom, hogy tegyél a térdhajlatodba hengerpárnát vagy egy összetekert takarót, de az is lehet megoldás, hogy a földre fekszel és a lábadat kinyújtva a falra felteszed.
 • Ha kutyád rendkívül impulzívan reagál, ha vele egy szintre kerülsz, akkor kezdetben nyugodtan helyezkedj el valami magasabb helyen pl. kanapén, széken vagy ágyon ülve.
 • A relaxáció alatt, ha bármikor kényelmetlenül érzed magad vagy zsibbadni kezd valamelyik testrészed, nyugodtan változtass a helyzeteden. A lényeg, hogy minél jobban el tudj lazulni.
 • A relaxáció ideje alatt azzal tudsz a legtöbbet segíteni a kutyádnak, ha magadra fókuszálsz. Tudom, ez egy kicsit furcsán hangzik, hogy ez egy kutyás relaxáció és mégis hagyd figyelmen kívül a kutyádat, de most azt szeretnénk, ha a kutyád a Te lecsendesedett állapotodhoz tudna kapcsolódni, viszont, ha folyton kontrollálni, fegyelmezni, lehiggasztani akarod, akkor pont te kerülsz az ő állapotába és nem fordítva. Ugyanez történik, ha folyamatosan reagálsz minden egyes mozdulatára. Figyelj befelé, figyelj magadra!
 • Ne keseredj el, ha egyik alkalommal jobban megy, máskor meg nehezebben. Ez teljesen természetes, hiszen egyikőtök se gép, hanem élőlény. Próbáld meg az elvárásaidat azzal kapcsolatban, hogy milyennek kell lennie a relaxációnak az ajtón kívül hagyni és minden egyes alkalmat kíváncsisággal és tiszta lappal indítani!
 • Ha a relaxáció ideje alatt azon kapod magad, hogy máshol járnak a gondolataid (pl. hétköznapok gondjain, problémáin) akár néha, akár folyamatosan, akkor sincs semmi gond. Csak vedd észre és finoman irányítsd vissza a figyelmedet a hangomra minden egyes alkalommal. Néha könnyebb lesz, néha nehezebb. 
 • Előfordulhat, hogy a relaxáció alatt elalszol, amitől ne ijedj meg. Ez azt jelenti, hogy teljesen el tudtál lazulni és a szervezetednek most erre volt a legnagyobb szüksége, ezzel tudtál a legtöbbet adni magadnak. Ha a relaxáció után időre kell menned, akkor javaslom, hogy állítsd be egy ébresztőt.
 • Az, hogy simogasd-e vagy sem a relaxáció ideje alatt a kutyádat, ez nagyon kutyától függ, de ha csak nem teljesen kézenfekvő és nem zökkent ki a relaxációból, akkor azt javaslom, hogy inkább ne, DE a hanganyag végével nyugodtan ezt pótolhatod 😀  Ha mindenképpen érinteni szeretnéd, akkor próbáld ki az Alapgyakorlat 3-at, ahol az érintés segítségével történik a kapcsolódás.
 • Lehet-e hiperaktív kutyával is csinálni? Igen, sőt ajánlott. A reaktív, érzékeny vagy hiperaktív kutyáknál sokszor a kutyaiskolákban az a megoldás, hogy folyamatosan intenzív állapotban tartják a kutyát, hogy a környezet helyett a jutalomfalatra vagy a gazdára tudjanak figyelni, így viszont nem tanulnak meg lecsendesedni. Tehát, ha neked ilyen típusú kutyád van, különösen ajánlom, viszont lehet az elején több türelemre lesz szükséged, de mindenképpen megéri.

A RELAXÁCIÓ UTÁN:

 • Ha bármi olyat tapasztaltál a relaxáció alatt, amit szívesen lejegyeznél (ötlet, gondolat, kép, felismerés), akkor javaslom, hogy utána tedd is meg, így jobban tudatosul és később is vissza fogsz tudni emlékezni rá.
 • Figyeld meg, hogy a relaxációt követő napokban, héten volt-e bármi további hatása rád? Például addig nem tapasztalt testérzetek, érzelmek megjelenése vagy többször visszajövő gondolat, kép a relaxáció anyagával kapcsolatban, esetleg bármi szokatlan esemény a környezetben.

ÉRZELMEK, TESTÉRZETEK:

 • Ha a relaxáció ideje alatt bármilyen érzelem (düh, szégyen, fájdalom, csalódottság, ingerlékenység) jelenik meg, az teljesen rendben van, ne akard elnyomni. A relaxáció egyik nagyon fontos célja, hogy behozzon a jelenbe, így bármi, ami meg akar jelenni, okkal teszi, célja van.
 • Sok érzelmet, főleg a kellemetleneket elnyomjuk a hétköznapok rohanásában és mindenféle tevékenységekkel (pl. evés, vásárlás, TV nézés) próbáljuk meg távol tartani magunktól és amikor végre lecsendesedünk, akkor kapnak lehetőséget jelentkezni: „Hahó, itt vagyok! Kérlek, végre figyelj rám, mert mondani szeretnék neked valamit!” Ezek az érzések tehát általában hétköznap is veled vannak, csak annyira hangos a külvilág, hogy nem hallod meg őket, pedig fontos üzenetet hordoznak számodra, mint például mivel kéne igazából foglalkoznod, elengedni, változtatni vagy éppen átgondolni. Így ne mumusként gondolj rájuk, hanem, akik segíteni szeretnének, hogy megtaláld a saját boldogságodat!
 • Enyhébb fájdalom vagy frusztráció esetében javaslom, hogy csak engedd meg, hogy most veled legyen, akár üdvözöld, pl. „Á, szia haragom, de jó, hogy itt vagy, kérlek, foglalj helyet mellettem és gyere relaxálj te is velünk!” Esetleg felteheted magadnak a következő kérdéseket, ha nem csillapodik és már zavaró:
  • Valójában miért is haragszom? Általában nem a relaxációra, hanem valami másra szoktunk haragudni. Figyelj kicsit mélyebben! Nem merem megengedni magamnak a lazítást, hasznosnak kell éreznem magam, mert különben baj lesz és még sok más dolog jöhet fel.
  • Esetleg mi az, ami rosszul esik, miért érzek fájdalmat? Éreztem-e már ilyet máskor is?
  • Valójában miért vagyok most csalódott? Milyen elképzelés volt a fejemben, ami most máshogy alakult?
 • Ha kell, nyugodtan engedd szabadjára könnyeidet (érdemes zsebkendőt bekészíteni), hidd el meg fogsz könnyebbülni utána. A jó hír, hogy nem leszel egyedül a könnyeiddel és fájdalmaddal, hiszen a kutyád ott lesz mint támaszod.
 • Ha erősebb düh és frusztráció jelenik meg, azt is nyugodtan hagyd! Lehetsz dühös és lehetsz frusztrált, ezt nagyon fontos, hogy tudd! Még úgy is, ha nem is érted vagy tudod az okát! Most nem kell jó kislánynak vagy jó kisfiúnak lenni, itt most nem kell senkinek megfelelni, hiszen a kutyád bármilyen vagy, szeret! Ha nagyon erős düh érkezik, nyugodtan használd a párnát és add ki rajta a dühödet! Hidd el, meg fogsz utána könnyebbülni (ha érzékeny kutyád van, akkor ajánlom, hogy előtte engedd ki a szobából).
 • Ne szégyelld, és ne nyomd el az érzéseidet: ez pont az az idő és tér, ahol ezt kiadhatod magadból, elengedheted végre és mindezt egy olyan társ mellett, aki így is teljes mértékben elfogad és támogat. Ezek az érzések lehet, hogy már jó ideje ott vannak benned, hát itt az idő, hogy megválj tőlük. 
 • Amennyiben enyhe testi érzetek jelennek meg (pl. beszúr valahol, torok kaparás, enyhe fejfájás), akkor csak figyeld meg, tudatosítsd, majd fókuszálj ismét a hangomra. Ha nem marad abba és már zavaró, megpróbálhatsz ebbe az érzetbe mélyen belélegezni, majd egy hosszú kilégzéssel átlélegezni, hátha oldódik. Esetleg kérdezd meg tőle, hogy mit szeretne neked üzenni, mit szeretne neked mondani (pl. toroknál: mi az, amit nem mondtál ki, de ki kellene már)

AMENNYIBEN NAGYON INTENZÍV ÉRZELMEKET VAGY TESTI ÉRZETEKET TAPASZTALSZ, MINDENKÉPPEN KERESS FEL EGY SZAKEMBERT, AKIVEL EGYÉNILEG ÉS SZEMÉLYESEN TUDSZ EZEN DOLGOZNI!

Az elme trükkös dolog, ne dőlj be neki, ha azt suttogja, hogy halaszd el a relaxációt vagy folyamatosan azon kapod magad, hogy minden mást megcsinálsz, csak ne kelljen elkezdeni. Ez azért van, mert a csendben olyan tartalmak is meg tudnak jelenni, ami esetleg az elme számára kényelmetlen. Az elme akkor érzi magát biztonságban, ha semmi sem változik, még akkor is, ha az számodra fájdalmas vagy nem vagy benne boldog. A változáshoz azonban elengedhetetlen elsőként, hogy rá merj nézni a valóságra és merd megkockáztatni, hogy változol és változtatsz önmagad boldogsága érdekében.

Arra biztatlak, hogy légy bátor! Vágj bele! Már csak azért is, mert nem leszel egyedül, hiszen ott lesz a legfőbb támaszod: A KUTYÁD! 😀

INGYEN LETÖLTHETŐ ANYAGOK:

ALAPGYAKORLAT 1

Ezt akkor javaslom számodra, ha vagy alapvetően nyugodtabb kutyád van vagy amúgy is szoktatok – ha nem is tudatos relaxáció céljából – de néha egymás mellett lecsendesedni és „összebújni”.

ALAPGYAKORLAT 2

Ezt akkor javaslom számodra, ha nagyon mozgékony vagy fiatal kutyád van, akinél szinte biztos vagy benne, hogy nem fog könnyen lecsillapodni. Esetleg azt is lehet, hogy megpróbálod az Alapgyakorlat 1-et és ha nem sikerült jól, akkor visszatérsz erre. Ezt a gyakorlatot addig csináld, míg azt nem látod, hogy egyre könnyebben tudtok most már nyugodt állapotban kapcsolódni. Számodra különösen javaslom a rituálék bevezetését, a relaxáció előtti lefárasztást és akár, hogy a relaxáció ideje alatt legyél magasabb helyen, mint a kutyád (az elején az sem gond, ha te a kanapén ülsz és oda ő nem mehet fel).

ALAPGYAKORLAT 3

Ezt akkor javaslom neked, ha nyugodt kutyád van vagy időnként most is meg szoktad masszírozni és azt látod, hogy abban gyorsan meg tud nyugodni és a testi érintéstől nem pörög fel.

INDULÓ KÉPZÉSEK

6 alkalmas relaxációs tréning, ahol kutyád segítségével töltődhetsz fel a hétköznapok rohanása után, mindamellett, hogy kedvenceddel építed a kapcsolatodat.

6 alkalom díja: 30.000 Ft
Maximális létszám: 4 fő
Csoportvezető: Szita Boglárka
Előfeltétel a kutya alap kézben tarthatósága illetve más kutyákkal való kompatibilitás (kezelhetőség)
 
Helyszín: 1225 Bp. Angeli u. 175-179 (Ebgondolat Kutyaiskola zárt, fűtött terme)
 
Új csoport indul: 2024.05.29. (sze) 19.00 – 20.00
Alkalmak: máj 29, jún 5, 12, 19, 26, júl 3.

Mire számíthatsz:

 • egy megtartó, biztonságos közegre, ahol hozzád hasonlóan mindenkinek fontos szerepet tölt be az életében a kutyája
 • élmények, érzelmek megosztására a kutyáddal kapcsolatban
 • vezetett realáxció során a kutyáddal való kapcsolatod segítségével hívjuk és tartjuk meg a pozitív érzéseket, mint a feltétel nélküli szeretet, hála, elfogadás, melyek erőforrásként tudnak szolgálni a stresszes hétköznapok alatt
 • a meditáció során elmélyítheted a kutyádhoz való kapcsolódás érzését és élményét, melyek elkísérnek majd a hétköznapok során is
Mire ne számíts: a relaxációs tréning nem a kutyák oktatásáról szól (itt nem használunk se jutalomfalatot, se labdát)

A GAZDIK ÍRTÁK

„Nagyon köszönjük Bogi, hogy részt vehettünk ezen a tanfolyamon Fruttival! Már régóta foglalkoztatott, hogy valamilyen módon a kiskutyámat is bevonjam az önismereti utamba, hiszen nagyon közel állunk egymáshoz, így nagyon örülök, hogy rátaláltam a hirdetésre, hiszen pont ez történt. A meditáció rávezetett, hogy a kutyám által tudjak magamhoz kapcsolódni, és még jobban ráerősített a kettőnk közötti különleges kapcsolatra. Hiányozni fognak az alkalmak, és várjuk a folytatást! :)”

„Egy hat alkalmas relaxációs csoporton vettünk részt a kutyámmal Abbyvel. Nagyon különleges élmény volt, Bogi minden alkalommal más irányból közelített a kutya és gazdija közötti kapcsolathoz, ami számomra igazán színessé tette a foglalkozás-sorozatot. Számomra ez a tanfolyam igazi minőségi időtöltés volt a kutyámmal, és mindemellett nagyon jó csapat gyűlt össze, ahol a kutyák és gazdik egyaránt megtalálták a közös hangot. 

Ha valaki olyan közös foglalkozást keres a kutyusával, ami újszerű élményt hozhat a kutya-gazdi kapcsolatba, annak bátran ajánlom! „