Kölyökkutya szobatisztaságra szoktatása

Hogy ne legyen késő bánat Ebgondolat, avagy hasznos tanácsok kölyökkutya gazdáknak
4. rész
 

Kölyökkutya szobatisztaságra szoktatása

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Alapvetően, ha a kölyökkutya megfelelő környezetben nevelkedett, akkor számára természetes dolog, hogy a saját helyén nem szívesen végzi el a dolgát, így könnyen rászokik a szobatisztaságra.

Tapasztalatok alapján azonban manapság mégis nagyon sok kölyökkutya gazdi küzd ezzel a feladattal, ezért gondoltuk úgy, hogy ebben a cikkben összeszedjük a leggyakoribb kérdéseket, problémákat és tévhiteket a szobatisztasággal kapcsolatban.

Elsőként nézzünk néhány ARANYSZABÁLYt, amit igyekezzünk betartani:

  1. Rendszeresség: A kölyökkutya csak arra tud készülni, ami kiszámítható. Igyekezzünk az elején minél gyakrabban és rendszeresen (akár 2-3 óránként) kivinni őt szabad területre, hogy elvégezhesse a dolgát. Ha aggódás gyanánt folyamatosan kirohangálunk vele, ő sem tud beállni egy ritmusra és mi sem.
  2. Amikor biztos vigyük ki: Nagy alvás, evés és játék után mindig vigyük ki, mert az evés és a mozgás mindig meghozza az ingert.
  3. Fertőtlenítés és tisztaság: Kölyökkutya érkezésekor érdemes már előre készülni, így ha tehetjük, a szőnyegeket szedjük fel, ugyanis nagyon fontos, hogy a balesetek után le tudjuk fertőtleníteni a helyet. Ha lakásban pelenkára szoktattuk a kiskutyát, akkor azt tartsuk tisztán, mert különben más helyet fog keresni magának.
  4. Türelem és idő: Bár vannak kölyökkutyák, akik szinte első naptól kezdve szobatiszták, de sajnos nem minden gazdi ilyen szerencsés, így legyünk türelmesek és adjunk időt a kiskutyának. Ha hétről-hétre látjuk a javulást, akkor nincs miért aggódni. Ha már nagyon ügyesen végzi el kint a dolgát, akkor is nagy játék közben előfordulhat, hogy elfeledkezik magáról és becsúszik egy-egy baleset, nézzük el ezt neki. Vegyük figyelembe azt is, hogy egy kiskutya nem tudja sokáig visszatartani a vizeletet, így ha 6-8 órákra magára hagyjuk a lakásba, ne várjunk feltétlen csodát.
  5. Dicséret: Ha a kiskutya kint vagy esetleg pelenkán végezte el a dolgát, mindig nagyon dicsérjük meg!

GYAKORI KÉRDÉSEK A SZOBATISZTASÁGGAL KAPCSOLATBAN:

Nekem azt mondták, hogy büntetésképpen nyomjam bele az orrát. Jó ez?

Nem, egyáltalán ne csináljunk ilyet. A kölyökkutya nem tudja ezt összekötni azzal, hogy rossz helyre végezte el a dolgát, még akkor sem, ha megszeppentnek tűnik, mert érzi, hogy a gazdi mérges.

Mikor tudom büntetni a baleseteket vagy kell-e egyáltalán?

Kezdetben én mindenkinek azt javaslom, hogy próbáljuk meg a büntetést elkerülni és ha a kiskutya rossz helyre végzi el dolgát és rajta kapjuk, akkor egyszerűen csak fogjuk meg és vigyük arra a helyre, ahová szoktatni szeretnénk. Ha ott sikerült az akció, akkor nagyon dicsérjük meg.

Ha mindenképpen büntetni szeretnénk a dolgot (mert már hosszabb ideje küzdünk a problémával és nem javul), akkor kizárólag rajtakapáskor tehetjük ezt meg, tehát ott kell lennünk és figyelnünk kell a reakcióit: ahogy elkezd készülni rá, ott tudjuk megszidni.

Bármilyen hosszú sétát teszünk, kint nem akar pisilni, de amikor hazaérünk rögtön elvégzi a dolgát. Mit tegyek?

A legtöbb kölyökkutya kezdetben azért nem pisil, kakil sétán, mert nem érzi magát még biztonságban. Legyünk türelmesek, ez általában 1-2-3 hét alatt meg szokott oldódni, ahogy egyre többet visszük ki és szokja meg a környezetét.

A megfelelő oltások megkapása után, ha más kutyákat lát kint dolgukat végezni, az is segíthet a gátlás feloldásában.

Amennyiben pelenkára szokott a kiskutyát, úgy átmenetképpen megpróbálhatjuk azt is, hogy sétára levisszük a pelenkát és ha ott elvégzi a dolgát, akkor nagyon megdicsérjük. 1-2 alkalom után már nem lesz szükség a pelenkára kint.

Ha a probléma nem akar szűnni, azzal is trükközhetünk, hogy a séta után, hazaérve, még egyszer rögtön levisszük sétálni, így már rákészülve a dologra, könnyebben fogja elvégezni a dolgát.

Amikor hazaérünk és megsimogatjuk, mindig bepisil, mit tegyek?

Ez a fajta bepisilés nem a szobatisztasággal van összefüggésben, hanem egyfajta megalázkodási ceremónia, ami idővel minden kutyánál megszűnik. Ebben az esetben, amit a gazdi tehet, hogy megpróbálja visszafogni a lelkes üdvözlést, dögönyözést, megpróbál a hazaérkezéskor közömbös maradni, amíg a kiskutya kicsit le nem higgad. Majd ezután lehet szintén visszafogottan „köszönni” neki, megsimogatni.

Jó-e a kutyapelenka?

Amennyiben a gazdi sokáig van távol, úgy hasznos dolog lehet. Viszont miután megtanítjuk neki, hogy a lakásban is elvégezheti a dolgát, így a teljes szobatisztaságot mindig késlelteti és hátráltatja, ezért ha lehet próbáljuk meg ne vagy csak minél kevesebb átmeneti időszakban használni.