Hogyan tanítsd meg kiskutyádnak, hogy visszahozza a labdát?

Hogy ne legyen KÉSŐ BÁNAT EBGONDOLAT, cikksorozat kölyökkutya gazdiknak

1. rész

Hogyan tanítsd meg kiskutyádnak, hogy visszahozza a labdát?

dscn2437_

Sok gazda elvárja kiskutyájától, hogy magától tudja ezt a feladatot, holott sok esetben tudatos nevelésre van szükség, hogy meg tudjuk értetni vele hogy mit szeretnénk. A jó kapcsolat alapja, pedig mindig a hasznos és előrevivő foglalkozás a kölyökkel, mint például a játék, méghozzá olyan játék, amit mi tudunk irányítani.

Legfontosabb alapszabályok: SOHASE a LABDÁT AKARD KIVENNI A SZÁJÁBÓL! TANÍTSD MEG A KISKUTYÁDNAK, HOGY NEM KELL TŐLED FÉLTENIE A JÁTÉKÁT! Tanítsd meg neki, hogy a játék akkor jó és élvezetes, ha abba Te is benne vagy.

  1. Hergeld fel a labdával a kiskutyát! Ne a szájába nyomd és sose felé mozgasd a labdát, hanem mindig tőle elfele gurítsd el, pattogtasd és mozogj Te is tőle elfelé! Gurítsd el a labdát (ne túl messze!), majd biztasd, esetleg fuss vele versenyt! Vannak zsákmányosabb kutyák és kevésbé. Ha nehezen megy utána a kiskutya, akkor már, ha utána szaladt, csak egy pillanatra is megfogta örülj neki úgy, mintha valami extra jó dolgot csinált volna, illetve még akkor, hagyd abba a játékot, amikor élvezi, ne vidd túlzásba!
  2. Ha utána szaladt és megfogta a labdát mindig ellenkező irányba szaladva hívd! SOSE szaladj ilyenkor a kiskutya felé!
  3. Ha örömmel szalad feléd, guggolj le, DE NE NYÚLJ A LABDÁÉRT! Hívd oda, hagyd, hogy az öledbe bújjon, mászkáljon körülötted a labdával, közben dicsérd és simogasd. Fontos, hogy a kiskutya jól érezze magát a játékával melletted!
  4. Egy idő után a kiskutya valószínűleg odatelepszik melléd és elkezdi rágcsálni a labdát a földön. Ilyenkor dicsérd meg és dobd el neki, majd játszd el ezt újra az elejétől! Türelem: több simogatás, dicséret és inkább csak 2-3 labda eldobás legyen!

Ha már kiskutyád idősebb és a „játékféltést” sajnos sikerült nála kialakítani, akkor másik lehetőség, hogy csereakciót folytatsz vele, amihez két EGYFORMA labdára lesz szükséged! Fontos az egyformaság, mert ha két különbözővel játszol vele, akkor az egyiket általában jobban szokta szeretni, mint a másikat és arra nem fog cserélni veled.

Menete:

  1. Hergeld fel az egyik labdával!
  2. Dobd el neki!
  3. Ha érte ment és megfogta, kezdj el szaladni a másik irányba, miközben mutasd meg neki a másik nálad lévő labdát!
  4. NE NYÚLJ A NÁLA LÉVŐ LABDA FELÉ!
  5. Hergeld a másik nálad lévő labdával! Gurítsd el előtte, pattogtasd, próbáld megmutatni neki, hogy ez sokkal izgalmasabb, mint ami nála van! Légy kitartó! Addig csináld, amíg el nem köpi a másik labdát!
  6. Abban a pillanatban, amikor elengedte, dicsérd meg és dobd el neki a másik labdát! Így most megint maradt egy cserelabdát, amivel ezt megint megismételheted!

VIGYÁZZ! A cserelabda csak akkor kerülhet eldobásra, ha a másikat már elengedte!

Sok sikert a gyakorláshoz! 🙂

www.ebgondolat.net