Obedience Bázis Tanfolyam indul!

OBEDIENCE BÁZIS TANFOLYAM

6 hetes, heti 1 alkalmas intenzív, kicsoportos tanfolyamok indulnak kutyaiskolánkban

SONY DSC

[table id=47 /]

Mi is az az obedience?
Ha valaki megnéz egy verseny videót, általában a következő reakciókat lehet tapasztalni: „Wou, nekem is ez kell, azt akarom, hogy így dolgozzon a kutyám!” De mi is ez valójában?

Nyersen megfogalmazva az obedience nem más, mint egy engedelmes vizsgarendszer, ahol cél az adott kutya-gazda párosnak a minél pontosabb, precízebb feladatvégrehajtás.

Aki azonban belekóstol ebbe, rájön, hogy ennél sokkal többről van szó. Ahhoz, hogy ez teljesüljön, tökéletes összhangra van szükség a kutyánkkal, mind a mindennapi életben, mind a pályán. A sikerhez nagyfokú következetesség, kutyánk és a kutyák általános működésének nagyfokú ismerete (mikor – mivel hogyan tudom motiválni, korrigálni), türelem, nagyon- nagyon sok elszántság és néha jó humorérzék kell, hiszen kutyánk számára ez mindvégig egy nagy játék kell, hogy maradjon.

Miért pont ez a sport? Az obedience az a sport, ami bármilyen fajtájú kutyával űzhető, különösebb extra felszerelés igény nélkül. A sport lényege, hogy mind a kutya, mind a gazda élvezze, amit csinálnak.

Tévhit!
Az obedience képzést gyakran összekeverik az alapneveléssel (behívhatóság, laza póráz, hétköznapi élethez szükséges szabályok megtanítása), holott nem egészen erről van szó. Közvetve ugyan hozzájárul ezek javulásához és a későbbi sikerekhez mindképpen szükség van a harmonikus kapcsolatra, de a foglalkozáson elsősorban a vizsgafeladatok tanítása zajlik, amin keresztül a gazda rengeteget tanul a kutyájáról és annak „működéséről”.

10414425_838728039492299_7511058648281800216_n


Kik jelentkezhetnek?
3 hónapos korú kutyától kezdve (2 kombinált oltás megléte feltétel) korhatár nélkül lehet rá jelentkezni.

Amennyiben nem találkoztunk még a jelentkező párossal a tanfolyam indulása előtt személyes konzultációra meghívjuk (a jogot fenntartjuk, hogy amennyiben úgy ítéljük meg, hogy a párosnak még alapkezelhetőségi problémái vannak, úgy más foglalkozást fogunk neki javasolni.).

Kiknek ajánljuk?

 • Lelkes kölyökkutya gazdiknak
 • Már tapasztaltabb és / vagy sokadik kutyásoknak, akiknek alapvető kezelhetőségi problémáik nincsenek (behívható, alapvetően szófogadó kutya), így új kihívásokat keresnek maguknak
 • Jól motiválható kutyáknak (kaja, játék). Nem alapfeltétel, de sikerélményt elsősorban az ilyen kutyáktól várhatunk
 • „Ül”, „Fekszik” vezényszavak ismerete (kiv. kölyök)

Kiknek nem ajánljuk?

 • kifejezetten problémás kutyáknak (lásd rehabilitációs foglalkozás)
 • azoknak, akiknek komoly kapcsolati problémákat kell még helyrerakni (nem behívható, nem letiltható…)
 • azoknak, akik azért jönnének, hogy a kutyák egymással játszanak – ez a foglalkozás nem erről fog szólni

Mit tanulnak itt a kutyák?
A tanfolyam alapvetően a kezdő osztály megalapozásáról szól, amely során tematikusan végigvesszük az egyes feladatok tanítását / tanítási lehetőségeit, megbeszéljük az általános hibákat, kiscsoportban dolgozva egymás munkájából építkezünk, tanulunk, elsajátítjuk az alapvető motivációs, jutalmazási technikákat.

Obedience Kezdő osztály feladatai:

 • Helybenmaradás
 • Közömbösség
 • Pórázon vezetés
 • Szabadon követés
 • Menet közben fektetés
 • Apportírozás
 • Behívás
 • Irányított előreküldés
 • Távolságkontroll

Meddig juthatok el a tanfolyam végére?
A tanfolyam végére a kutyák meg fogják tanulni az összes feladat alapját, a gazdák folyamatos tanácsot és útmutatást kapnak a folytatáshoz ill. megtanulják kutyájukat magasabb fokon motiválni, megérteni és korrigálni.
A 6 alkalom azonban rendkívül kevés arra, hogy akár a nehezebb feladatok (pl. apport, lábnál követés) teljes egészében összeálljanak, minden részletükben tökéletesek, stabilak legyenek, így „vizsgakészre” a tanfolyam végéig nem lehet eljutni. Ehhez még sok gyakorlásra van szükség.

Hogyan tovább?
Aki a tanfolyamon tanultak után úgy dönt, szeretne vizsgára készülni, az a későbbiek során ezt egyéni képzésen tudja megtenni iskolánkban.

1208495_838725252825911_2275260494422286315_n


Edzők:

Szita Boglárka

“Nagyon szeretem ezt a sportot, mert mérhetetlen kreativitást, kitartást és következetességet igényel, mindamellett, hogy végig meg kell maradjon a jókedv és a játékosság.”

1504186_854279907925691_1561202554536807909_o

Eredmények: Szita Boglárka és Marci

[table id=48 /]

Biró Virág:

12074990_198552850475701_4903210903991358092_n

Jelentkezés:

[contact-form-7 id=”3970″ title=”obi_bazis”]
Ebgondolat Kutyaiskola Házi rend