EbTalpaló

Az Ebgondolat Állat- és Természetvédő Egyesület EbTalpaló, avagy gyorstalpaló (gyermekeknek) a kutyák nyelvéről és a kutyatámadások elkerüléséről címmel 2012. május 1-től oktatási programot indít, melynek célja elsősorban iskolákban és óvodákban gyermekek oktatása a kutyák világáról, kommunikációjáról, a kutyák megértéséről, a kutyákkal való helyes bánásmódról és a kutyatámadások elkerüléséről.

A foglalkozást segítő és benne részt vevő egészséges, gyermekszerető kutya azon túl, hogy a gyermekeknek rendkívül nagy élményt jelent, segítségével életmentő információkat és ismereteket szerezhetnek.

Sok éves kutyaiskolás és iskolába/óvodába végzett oktató munka tapasztalatai azt mutatják, hogy sok gyerek ? bármilyen hihetetlennek tűnik is ? ekkor kap lehetőséget arra, hogy életében először simogasson kutyát. És, hogy ez miért is olyan fontos?

Éves szinten hazánkban 5000 kutyaharapást regisztrálnak, ami napi szinten 13 harapást jelent és ekkor még csak a regisztrált harapásokról beszéltünk! A kutyák a háziasítás során meglepően jól alkalmazkodtak az emberek közelségéhez, olyannyira, hogy sokan nem is állatként, hanem emberként tartják számon őket. Azonban senkinek sem szabad elfelejtenie, hogy a kutyák elsősorban ragadozó állatok, akik nem emberek, nem emberként gondolkodnak, nem emberként kommunikálnak és nem emberként reagálnak az egyes szituációkban, még akkor sem, ha a kutya ma már az emberi társadalom szerves részévé vált és ezáltal SENKI sem tudja kikerülni, hogy az életében egyszer se találkozzon velük.


A programunk célja:

  • A kutyával rendelkező családokban, a szülőt ráébresszük arra, hogy a kutya és a gyerek kapcsolatában igenis vannak fontos alapszabályok, amiket be kell tartani, mint pl. hogy gyermeket sohasem hagyják felügyelet nélkül a kutyával, legyen az bármilyen barátságos! A kutyatámadások közel 80-90%-át a család vagy ismerős kutyája követi el!
  • A kutyától félő gyermekeknek megmutassuk, hogy nincs mitől félniük, ha ismerik a kutyák testjeleit és kommunikációját. A félelem legyőzése azért is nagyon fontos, mert olyan reakciókat képes kiváltani, ami az amúgy barátságos kutyát is támadásra, heves viselkedésre tudja ösztönözni. A foglalkozás során remek alkalom nyílik arra, hogy az eddig kutyától rettegő gyermek kontrollált körülmények között, egy nagyon barátságos, nyugodt kutyával találkozhasson, amit esetleg a szülők a mindennapi életben nem tudnak előteremteni, másfelől a csoporttársai bátor viselkedése is jobban ösztönzi a gyermeket, hogy legyőzze félelmét.
  • A kutyától nem félő, sőt kutyarajongó gyermekeket elővigyázatosságra intsük, hiszen nem minden kutya szereti a gyermekeket. Fontos, hogy a kutyákkal való érintkezéskor, bánásmódban betartsák a legfontosabb alapszabályokat (nem okozok fájdalmat neki, nem ölelgetek meg és sohasem simogatok meg kérdezés nélkül idegen kutyát?stb)
  • A gyermekeket felelősségre tanítsuk, arra neveljük őket, hogy a rájuk bízott állattal foglalkozni kell, ki kell elégíteni annak szükségleteit és nem elég csak önző módon a mi igényeinket elvárni tőle. Fontos cél, hogy megértessük velük, hogy a kutyatartókra szabályok, törvények vonatkoznak, melyek nem betartása büntetést is vonhat maga után, másfelől a kulturált kutyatartás elterjesztésében minden gazdának kiemelt szerepe van, hiszen mindenki felelősséggel tartozik kutyájáért és annak viselkedéséért.

Oktatási programunk:

Oktatási intézményben kiscsoportos interaktív foglalkozás

Maximum 30-40 fős óvodai, iskolai csoportban oltott, egészséges, gyermekszerető kutya részvételével tartott foglalkozás. Díja: 300 Ft/gyermek

Kutyás program, bemutató, vetélkedő

Napközis táborban, iskolában, óvodában ?oktatásmentes?, jeles napokon egész iskolának megtartott kutyás program, bemutató, vetélkedő megtartása. Díja: 150 Ft/gyermek, de minimum 10.000 Ft

Szülőknek tartott előadás

Gyakran megdöbbenve tapasztaljuk, hogy a kutyát tartó kisgyermekes családok mennyire nincsenek tisztában azzal, hogy a kutya tartása mekkora felelősséget jelent számukra, mégis akkor is, ha a gyermeknek vették a kutyát. Legtöbbször még azt is eltűrik, hogy a kutya megharapja a gyermeküket! Egyesületünk vállal szülői értekezleteken, megbeszélésen 10 perces tájékoztató előadást. Díja: INGYENES

Kisgazda Tanfolyam

Az Ebgondolat Kutyaiskolában általános iskola alsós tagozatosai számára 4 alkalmas képzés hétvégi alkalmakkor előre meghirdetett időpontokban, ahol kölcsön kutyák segítségével tanulhatják meg a kutyával járó felelősséget, a kutyatartás alapjait, a kutya igényeit és a kutyakiképzés alapjait. Díja: 10.000 Ft

Céges oktatás

Olyan cégeknek, akik fontosnak tartják családos, kisgyermekes alkalmazottaik képzését, életét. Díja: 10.000 Ft

Elérhetőségeink:

Ebgondolat Állat- és Természetvédő Egyesület

EbTalpaló oktató programja

Telefonszám: 06 (20) 293 1025 (Szita Boglárka)

E-mail: kutyasuli@ebgondolat.net

weblap: www.ebgondolat.net

Számlaszám: OTP 11722003-20163075

Adószám: 18033490?1?43