Nem biztos benne, hogy Önre vonatkozik kedvezményünk?

Kutyaiskolánk Alap Tanfolyamain két esetben tudunk Önnek kedvezményt biztosítani:

  • Ha törzskönyvvel rendelkező magyar kutyafajtája van, vagy
  • ha állatvédő szervezettől, gyepmesteri telepről fogadott örökbe kutyát és ezt örökbefogadási szerződéssel is tudja igazolni.

A két fenti esetből kiindulva szintén kedvezmény jár, ha Ön állatvédő szervezettől örökbefogadási szerződéssel fogadott örökbe fajtatiszta kutyát (bármilyen fajtából), hiszen a szerződéssel együtt a kedvezmény jár.

Sajnos nem áll módunkban kedvezményt adni, olyan mentett (ismerőstől, utcáról) kutyára, amely nem állatvédő szervezettől vagy gyepmesteri telepről került Önhöz, így örökbefogadási szerződése sincs.

Szintén nem áll módunkban olyan magyar kutyafajtára kedvezményt adni, aminek NINCS törzskönyve!

GY.I.K.

Melyek a magyar kutyafajták?

Puli, pumi, mudi, kuvasz, komondor, simaszőrű magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla, erdélyi kopó, zsemle színű erdélyi kopó, magyar agár

Miért fontos a törzskönyv?

Kutyaiskolánk nem támogatja a szaporítókat. A törzskönyv előírásával annak fontosságára szeretnénk felhívni mindenki figyelmét, hogy megfelelő, ellenőrzött helyről és szülőktől vásároljon kiskutyát. Ennek biztosítéka a törzskönyv, mely igazolja, hogy nagyszülőkre visszamenőleg is fajtatiszta szülőkkel rendelkezik az adott egyed. Ha emberi hasonlattal élnénk, akkor a törzskönyv az emberi személyi igazolványhoz hasonlít leginkább, aminek felmutatásával egyértelműen tudjuk magunkat azonosítani. Ha valakinek ilyen nincs, az már önmagában gyanús.

Kik azok a szaporítók?

Szaporítónak nevezzük mindazokat, akik nem a kutya, mint faj érdekében hoznak le kiskutya almokat. Kétféle szaporítót különböztetünk meg: az egyik tudatosan szaporít, a másik nem.

A tudatos szaporítók tenyésztőknek adják ki magukat, viszont azokkal ellentétben egyetlen céljuk, hogy a kutyákból pénzt csináljanak. Olcsón, törzskönyv és oltások nélkül tömegszámra árulják a fajtatisztának mondott kiskutyákat, melyekről sokszor később derül ki, hogy nem is feltétlenül fajtatiszták (pl. felnőve törpelábú golden retriever…). Őket nem érdekli, hogy a kutya egészséges, öröklött betegségektől mentes legyen. Nekik nem fontos, hogy a kutya a fajta tulajdonságait hordozza, így fordulhat elő, hogy pl. egyre több fajtaidegen agresszív, ingerlékeny golden retrieverrel találkozni. (Figyelem! Az agresszió öröklődik!) A szaporítót csak az érdekli, hogy a nála lévő szukák minél több kiskutyát elljenek (kizsákmányolja és tönkreteszi őket) és azt el tudja adni. Az már nem érdekli, hogy az elvitt kiskutya oltás hiányában az új gazdánál néhány hét múlva elpusztul vagy élete végéig örökletes betegségben fog szenvedni. Legtöbbször több fajtát ? éppen a legdivatosabbak ? tartja, viszont a tartási körülmények rettenetesek. A szaporítóktól kikerülő egyedek nem szolgálják a fajta előnyét, hiszen legtöbbször betegek és az adott fajra jellemző tulajdonságokkal nem rendelkeznek, viszont olcsóságuk miatt, amíg kereslet van rá, addig sajnos megmarad az ilyen fajta ?iparág?. Ön se támogassa őket! Vegyen megfelelő helyről, törzskönyves fajtatiszta kutyát!

A szaporítók másik fajtája nem tudatos, sokszor naiv gazdákból kerül ki. Minden olyan megszületett almot, ami nincs előre tervezve vagy nem törzskönyves, tenyészszemlézett kutyákkal történik tenyésztés céljából, azt is szaporításnak nevezzük!

Ismerős? Én nem ivartalaníttatom a kutyámat, mert azt mondták, hogy egy almot ellenie kell (EZ TÉVHIT!)! A szomszéd Buksija olyan szép, mindenképpen szeretnék tőle egy almot! Buksi kutyámtól szeretnék egy kiskutyát megtartani, ezért pároztatni fogom! A magyar vizslámat szeretném pároztatni egy másikkal, hogy utána eladhassam a kiskutyákat, bár törzskönyve egyiknek sincs! (ha a kutyák nem vettek részt tenyészszemlén, nem tudhatjuk, hogy egyáltalán megfelelnek-e a fajta előírásainak vagy kizáró hibákkal rendelkeznek). Ajaj, beszökött a szomszéd Buksi, így az ismerősök között gazdát kell találni a kiskutyáknak!

Évente több száz kutyát altatnak el gyepmesteri telepeken, pusztulnak el út szélén vagy fertőzésben, mert nem kellettek senkinek! Rengeteg már megszületett kutya sínylődik akár évekig a menhelyeken, csak, mert mindig van új, aranyos kiskutya, akit helyettük örökbefogadnak. Az országban jelenleg több kutya születik, mint ahány potenciális gazdijelölt van, ezért fontos, hogy ne szülessenek fölösleges kiskutyák. A felelős gazda ivartalanítja kutyáját! Tenyészteni csak törzskönyves, megfelelőre minősített tenyészszemlézett, minimum egy kiállításon részt vett kutyát lehet, aminek a párja szintén hasonló paraméterekkel kell, hogy rendelkezzen. Ha kutyánk ezekkel nem rendelkezik, akkor ivartalanítsuk!

Miért kell örökbefogadási szerződés?

Kutyaiskolánk támogatja és mindenkit biztat, hogy már megszületett, árván maradt kutyákat fogadjon örökbe. Megfelelően működő telepeken, legyen az állatotthon, menhely vagy gyepmesteri telep mindenhol adnak örökbefogadási szerződést. Ha ezt elvesztette vagy nem kapott, akkor keresse fel őket az örökbefogadás pontos dátumával vagy az állat telepi azonosítószámával és kérjen tőlük másolatot vagy igazolást.

Sajnos a magyar ember, ha pénzről van szó, nagyon leleményes, így csak papírral igazolható feltételekkel tudunk kedvezményt biztosítani.
Bővebb információ a törzskönyv fontosságáról és a szaporítókról ITT!