Honnan tudom, hogy baj van?

A következőkben összeszedtük azokat a jeleket, melyek egyértelműen arra utalnak, hogy a kutyánkkal való kapcsolatunk nem megfelelő, sőt rosszabb esetben egyenesen már balesetveszélyes, ezért akár azonnal szakemberhez kell forduljunk!

Egyáltalán nem természetes, elfogadható, a kapcsolatunkban intő jel, ha kutyánk…
?velünk, a család bármely tagjával vagy kifejezetten a család gyermekével agresszívan viselkedik (pl. morog, figyelmeztetőleg odakap ételnél, játék elvételekor, saját vagy kedvenc helyénél)
…idegen emberekkel agresszívan viselkedik a gazda jelenlétében. Legyen az otthonunkba látogató vagy sétai találkozás (pl. a pórázon nekifeszülve vicsorogva ugat, odakap, akár meg is csipkedi). A vendégeinktől nem elvárható, hogy ezt tolerálják! Amíg nem tudjuk kutyánkat kontrollálni, addig zárjuk el előlük!
A KÉT FENTI ESET FOKOZOTTAN BALESETVESZÉLYES! AZONNAL FORDULJUNK SZAKEMBERHEZ, MENJÜNK EL KUTYAISKOLÁBA!
…a gazda jelenlétében agresszívan viselkedik más kutyákkal, amit a gazda nem tud leállítani, kontrollálni és/vagy nem is érti, hogy mikor és miért viselkedik így, számára kiszámíthatatlan a kutyája ez irányú viselkedése, ezért nem is tudja más kutyák között elengedni.
…a gazda vagy bármely más családtag, idegen ember lábán állandóan párzó mozdulatokat végez
…a gazda, családtag vagy más idegen emberek lábát lepisili
…nem jön vissza hozzánk, nem behívható! Ha lecsatoljuk róla a pórázt, levegőnek néz minket, így sohasem tudjuk őt elengedni.
…huzamosabb ideig nem szobatiszta. Legrosszabb esetben kifejezetten a család tagjainak helyén, pl. ágyán végzi el a dolgát. Ebben az esetben a baj nagy, keressünk fel egy szakembert vagy kutyaiskolát.
…állandóan húzza a pórázt, azt rángatja, szétrágja (a sokadik szétrágott textil vagy bőrpóráz után megkapja a láncpórázt)
…mindig pont behívás vagy engedelmességi feladatok közben kell pisilnie
…huzamosabb idő óta nem tudja megszokni, hogy egyedül hagyjuk (ilyenkor sír, szétszed/szétrág mindent, bepisil, bekakil…)
?nem engedi, hogy a mozgásában, szabadságában korlátozzuk (pl. nyakörvét megfogjuk és úgy hosszabb ideig megtartsuk, felemeljük, lenyomjuk, befogjuk a száját). Ilyenkor harap, visít, vergődik a nyakörv végén vagy a kezünkben, odakap.
…abszolút nem leállítható. Legyen szó a kezünk harapdálásáról, játékról (pl. körülöttünk ugrál, ugat, akár csipked), biciklista, görkorcsolyás vagy utcán kisgyermek megugatásáról, megkergetéséről, söprés / porszívózás / fűnyírás közben nem tudjuk elküldeni, hanem harcot kell vele vívni, hogy munkánkat tudjuk végezni (pl. már a harmadik söprűt szedi szét)
…elszökik otthonról.

Ha a fenti jeleket tapasztaljuk, biztosak lehetünk benne, hogy a kutyánkkal való kapcsolatunkban baj van, amin érdemes, sőt kell változtatnunk. Kérjük segítséget szakemberektől, keressük fel a legközelebbi kutyaiskolát!

VAN, ami NEM JÁTÉK!
A kutyatámadásokat legtöbb esetben a család vagy ismerős kutyája követi el!

Néhány életbevágóan fontos alapszabály, melyet kisgyermekes családban be kell tartani!
A kisgyermeket SOHASEM hagyhatom felügyelet nélkül a kutyával!
A kutyánk bármennyire nyugodt, megbízható, mégis alapvetően ragadozó állat. Akár a gyermekünk viselkedése vagy a környezetben kialakult váratlan szituáció által alakulhat úgy, hogy a kutyánkban bekapcsol a ragadozó ösztön.
A kutyánk számára már az első pillanattól kezdve azt kell közvetítenünk, hogy a kisgyermek TABU. A felnőttek védelme alatt áll! Nem döntheti fel, nem harapdálhatja, nem játszhat vele durván, nem ugrálhat fel rá!
A kisgyermekeket a kutya semmiképpen sem tudja vezetőjének tekinteni, ezt a szerepet nem is várhatjuk el tőlük, hiszen már fizikailag is képtelenek erre. Ezt a felnőtt gazdának a dolga tisztázni!
Nemcsak a kutyának, hanem gyermekünknek is meg kell tanítanunk, hogyan kell tisztelettel bánni a másikkal.
Nem okozhat neki fájdalmat (fülét, farkát, szőrét ne húzza), sohase zavarja evés, alvás közben, két kutya találkozásánál pl. sétán sohase álljon közéjük, a felhergelt kutyát ne ő akarja lecsillapítani (pl. ha a kerítésnél őrjöng), nem ló, akin lovagolni kell, kistestű kutya esetében nem kisbaba, akit folyton ölelgetni, emelgetni és puszilgatni lehet. Vannak kutyák, akik nagyon jó természetűek és elviselik ezt, de vannak olyanok, akik ezeket már nem tolerálják. Egy ideig tűrik, majd ha csak figyelmeztetőleg visszakapnak, akkor is komoly sérülést tudnak okozni.
Biztosítsunk kutyánk számára félrevonulási lehetőséget!
Egy kutyától sem várható el, hogy egész nap tűrje kisgyermekünk nyüstölését, így a gyermekünknek is meg kell tanítanunk, hogyha a kutyánk a helyére elvonul, akkor békén kell hagyni, ezzel tudjuk biztosítani, hogy a kutya morgás és odakapás nélkül is ki tudjon vonulni a számára már kényelmetlen szituációkból.