Lesz ebrendészeti hozzájárulás, de nem mindenkinek kell fizetni!

2011. november 14-én elfogadták az Állatvédelmi Törvény módosítását, amely többek között az ebtartásról és annak feltételeiről tartalmaz új szabályokat. A fő probléma, hogy az ország területén 150 ?200 ezer kóbor eb él. A változtatások e vonatkozásban a megelőzést ill. a jogkövető magatartás kikényszerítését célozzák. A megelőzés részeként elfogadásra került a legalább 3 évente kötelező ebösszeírás ismételt bevezetése, az ebek kötelező elektronikus megjelölése (chipezés) és erről egy központi, országos adatbázis létesítése, az ivartalanítások támogatása, valamint ezen és más állatvédelmi célok érdekében teendő intézkedések anyagi fedezetének megteremtése.

Ezért kerül bevezetésére az ebrendészeti hozzájárulás, mely maximum 6000 Ft/év-ig terjedhet. Nagyságrendjének megállapítása önkormányzati hatáskör. Ezen bevétel kizárólag állatvédelmi célokra használható fel, pl. ebösszeírás, ivartalanítás, chipezés, menhelyek támogatása stb.

Az ebrendészeti hozzájárulás fizetése alól mentesülnek, pl. jelző- , vakvezető- , terápiás kutyák, rendvédelmi szervezetek ebei, ősi magyar kutyafajták és ami a lényeg, hogy az ivartalanított és a menhelyekről ill. gyepmesteri telepekről örökbefogadott ebek.

A jogszabályváltozás rendelkezik az ebek veszélyessé minősítéséről, annak kritériumairól, valamint a veszélyes ebek tartásának feltételeiről. A veszélyessé minősítés figyelembe veszi az állat, valamint a sérülést szenvedett viselkedését és minden értékelhető körülményt. A veszélyes ebek ebrendészeti hozzájárulása 20.000 Ft/év-ig terjedhet. Nyilvántartásukról, tartásuk feltételeiről és az e témában szakértőkről még két kormányrendelet kerül kiadásra.

A jogkövető magatartás kikényszerítésére az állatvédelmi bírság mértéke jelentősen megemelkedik, melynek kirovása mellett a hiányosságok pótlása, a hibák kijavítása, kötelező állatvédelmi oktatáson való részvétel és végső esetben az állattartástól való eltiltás is kiszabható.

Élő állatot nyereményként adni csak külön jogszabályban megállapított feltételek teljesülése esetén lehet.

Eb, macska élelmiszer ill. prémtermelés céljára nem tartható és e célból forgalmazásuk is tilos. Szőrmetermelésért külön jogszabályban megállapítandó állatfajok tarthatók.

Az ország első állatvédő szervezeteként megalakult Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület ?HEROSZ? a törvénymódosítással döntő mértékben egyetért, bár tisztában van azzal, hogy ez kezdetben a kóbor kutyák számát növelni fogja, de a radikális változásra a hosszabb távú siker reményében az eddigi jórészben sikertelen próbálkozások függvényében szükség van. A HEROSZ jelenleg is az országban egyedüli módon 6 menhellyel rendelkezik, ahol napi szinten közel 800 állat ellátása történik meg. A törvénymódosítástól azt reméli, hogy a menhelyi kutyák örökbefogadása, a menhelyek önkormányzati támogatása nőni fog, illetve ami minden állatvédő célja, hogy a kóbor ebek számában, bár csak hosszabb távon , de jelentős csökkenés fog bekövetkezni.

Forrás: www.herosz.hu