I. Ebgondolat Dog-Dancing Kupa

2011. szeptember 11-én, vasárnap 14 órától a Kutyaiskola bemutatkozó nyílt napja után került megrendezésre az I. Ebgondolat Dog Dancing Kupa, amit nevével ellentétben nem első ízben szerveztünk meg, hanem a II. HEROSZ Dog Dancing Kupa folytatásaként új helyszínre költözve és új néven folytattuk hagyományokat. Bár korábbi évektől eltérően most nem tavasszal, hanem ősszel tartottuk meg a programot, mégis nyárias hőséggel kellett egész nap megküzdeniük a versenyzőknek és kutyáiknak.

Maga a dog dancing sportág viszonylag még fiatal hazánkban, bár bemutatókon, rendezvényeken egyre nagyobb igény mutatkozik rá, ami nem is meglepő, hiszen a látványos zenés kürők mindenhol nagy sikert aratnak. Bár sokan lekicsinylően beszélnek erről a sportról vagy egyszerűen bohóckodásnak hajlamosak titulálni, de valószínűleg ők még nem is próbálták ki. A dog dancing nehézsége egyáltalán nem a trükkök megtanításában van, hanem maga a kür összeállításában, a tanult trükkök kreatív és egyéni felhasználásában, a gazda színészi képességeiben és a kutyával való tökéletes összmunkában és koncentrációban.

Az I. Ebgondolat Dog Dancing Kupán szomszédos országaink is képviseltették magukat, hiszen az összesen 21 nevezés közül hárman érkeztek Szlovákiából és egyen Romániából, így joggal nevezhetjük nemzetközi versenynek. Az első osztályban nyolc, a második osztályban három, a harmadik osztályban egy, a hobbi osztályban ill. a több, mint hat láb kategóriában három-három páros mutatta be a kürjét.

Bár a hőség rányomta bélyegét a napra és a kutyák teljesítményére, mégis sok látványos és izgalmas kürt láthattunk, nem beszélve a kürökhöz kapcsolódó kosztümökről, amiből a cowboytól kezdve otthonkás fejkötős néniig mindenféle akadt.

A verseny a hivatalos osztályokkal indult, majd a végén ? ahol már jutalomfalat használat is engedélyezett ? került sorra a hobbi és a több, mint hat láb kategóriára.

A versenyen felváltva Felleg Bernadett, Karlyik Nóra, Szász Annamária és Wilheim Fruzsina bíráltak. Mind az I, mind a II. osztályban igen erős és nívós mezőny gyűlt össze, ahol komoly verseny alakult ki a győzelemért. A bírálatok összpontszámai két részből tevődtek össze a művészi és a technikai pontszámokból. A művészinél értékelték a bírók a koreográfiát, a dinamikát, a koncepciót és a csapatmunkát, míg a technikai pontszámoknál a kivitelezést, a tartalmat, a nehézségi fokot és a folyamatosságot.

A Hobbi osztály szóbeli értékelése során többször említésre került például a nem megfelelő pályakihasználás és a gazda részéről a könnyedebb, kürt megkövetelő mozgás hiánya. Az utolsó, több, mint hat láb kategóriában, ahogy a nevében is benne van, bármilyen ezt a ?lábszámot? meghaladó konstrukcióban lehetett indulni. Huber Henriett két kutyájával, Totóval és Tücsivel mutatta be a kürt, míg a másik két párost két-két gazda és kutyája alkotta.

Bár más sportokhoz hasonlóan itt is sok border collivel lehet találkozni (A Kupán elsősorban a szlovákok részéről), mégis örvendetes, hogy a sportág viszonylag máig megőrizte nyitottáságát és ezáltal fajtasokszínűségét, ahol a keverékek is képviseltetik magukat.

Az eredményhirdetésen szoksásosan jó hangulat uralkodott, ahol mindenki megkapta az oklevelét és a helyzettek a kupáikat. Reméljük ennek a cikknek is köszönhetően jövőre egyre többen próbálják ki magukat ebben a sportban is és ezáltal egyre több emberrel találkozhatunk majd a II. Ebgondolat Dog Dancing Kupán.

I. Ebgondolat Dog-Dancing Kupa eredmények:

1. osztály
1.Karlyik Nóra és Hippi 131,6 p
2.Jana Bakanyiová és Astarte 124 p
3. Dudás Mandula és Éda 120,3 p
4. Fodor Csilla és Jessy 117 p
5. Szita Gyöngyvér és Fifi 95,3 p
6. Páll Timi és Figaro 94,6 p
Fábián Gabriella és Grace
Huber Henriett és Tücsi

2. osztály
1. Monika Olsovská és Arsinoé 150,3 p
2. Viktoria Obetková és Classy 136,3 p
3. Wilheim Fruzsina és Pamacs 114 p

3. osztály
1. Huber Henriett és Totó 110 p

Több mint 6 láb:
1. Karlyik Nóra, Wilheim Fruzsina – Hippi és Pamacs 125,5 p
2. Helle Dorina, Szita Gyöngyvér – Tücsök és Vacak 108 p
3. Huber Henriett – Tücsi és Kelly 87,5 p

Hobbiban indulók eredmény nélkül : ):
Bíróné Cseh Éva és Sziszi
Körtvélyfáy Luca és Paca
Takács Dóra és Mangó

Gratulálunk Mindenkinek!