Kölyökkutyáknak

Az Ebgondolat Kutyaiskola kölyökkutyásoknak szóló képzései 6 hónapos kor betöltéséig:


Időtartam

Díja

Tanfolyamok indulnak

Feltétel:


Kölyökkutya

Tanfolyam

6  hét, heti egy 60 perces foglalkozás

12 000 Ft ( kedvezményes kutyáknak 9500 Ft )

Első alkalom: 2018. jún. 17. (va) 10.00 -11.0

(utolsó óra: július 22.)

6 hónapos kor be nem töltése

Online (lásd lent)

Kölyök Plusz

Nem tanfolyamrendszerű heti plusz egy képzési lehetőség különböző témákban

2000 Ft / alkalom

(Kölyök tanfolyamosoknak: 1500 Ft/alkalom)

szünetel6 hónapos kor be nem töltése


Jelentkezés:

e-mailen: ebgondolatkutyaiskola @gmail.com, 0620-2931025

Kérjük, részvételi szándékát jelezze felénk, hogy tudjuk hány kutyára készüjünk! Köszönjük!

Háznál képzés

kb 60 perc/alkalom

4000 Ft/óra ( Dél-Budán kívül plusz benzinköltség )

Megbeszélés szerint

NincsJelentkezés:

ebgondolatkutyaiskola@gmail.com

06 (20) 2931025

 

Bővebb info: ebgondolatkutyaiskola@gmail.com, 0620/293-1025

*Kedvezményre jogosult kutyák: örökbefogadási szerződéssel rendelkező állatvédő szervezettől vagy gyepmesteri telepről mentett kutyák és a törzskönyvvel rendelkező magyar kutyafajták (puli, pumi, mudi, kuvasz, komondor, magyar agár, rövid szőrű magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla, erdélyi kopó, zsemle színű erdélyi kopó)


Mikortól beszélünk kölyök képzésről?

Tulajdonképpen attól a pillanattól kezdődően, amikor megérkezett kiskutyánk az új otthonába. Már az első napoktól szüksége van szabályokra, keretekre, gondoljunk akár csak arra, hogy melyik szobába mehet be- melyikbe nem, nem szakíthatja ki a ruhánkat, nem moroghat az étel adásánál, nem pakolhatja ki a szemetest, nem rágcsálhatja meg a TV irányítót és még sorolhatnám, mindamellett, hogy napról – napra pozitív élményekkel építenünk kell kapcsolatunkat (megfelelő közös játékok, engedelmességi feladatok…).

A kiskutya nevelésénél már az első naptól tudnunk kell, hogy mik a céljaink és hogyan szeretnénk a viselkedését szépen fokozatosan ebbe az irányba terelni. Sokan azonban éppen ezt az érzékeny és nagyon fogékony időszakot nem használják ki tudatosan vagy éppen rontják el azzal, hogy „De még olyan kicsi!”. Ezért is lenne nagyon fontos, főleg első kutyatulajdonosoknál, hogy minél korábban megfelelő segítséget és iránymutatást kapjanak. A kutyaiskolát sokan csak 6-7 hónapos kutyájukkal keresik fel, holott ekkor már rengeteg olyan probléma áll fel és kell úgymond helyrehozni, ami a korai neveléssel és tanácsadással elkerülhető lett volna. És itt akár egy rendkívül egyszerű példaként ott vannak a kilók. Mennyivel egyszerűbb bevezetni a laza póráz tanítását egy 4-5 kilós kutyának, mint egy 15 kilós nagy mamlasznak, ahol sokszor már maga a ‘kiskutya’ megtartása is problémát okoz a gazdinak.

Egy tapasztalt, képzett oktató rengeteg segítséget, támpontot tud adni, egyfelől fajtaismeret illetve az adott kutya jelleme alapján, hogy milyen tulajdonságokra erősítsünk rá, melyeket tiltsunk már a kezdetektől fogva, mi az, amire a jövőben nagyobb figyelmet kell szentelni, mivel tudjunk kutyánkat jól motiválni vagy éppen tiltani.


CSOPORTOS KÉPZÉS – KÖLYÖKKUTYA TANFOLYAM

DSC_4921

A képzés 6 héten keresztül heti egy hétvégi 60 perces képzést foglal magában a gazda -kutya párosnak.

A csoportlétszám jelentkezéstől függően általában 6-12 kölyökkutya, 2-3 kiképzővel.

A tanfolyam díja: 12.000 Ft (kedvezményes kutyáknak: 9500 Ft*)

Jelentkezési feltétel:

Előnye:

 • FIX PROGRAM: tapasztalatok alapján mi emberek, jobban össze tudjuk szedni magunkat, ha rendszer van, így a tanfolyam képes keretet adni a kölyök képzéséhez

 • EGYMÁSRA ÉPÜLŐ ANYAG: mivel a képzés tanfolyam jellegű, így képes a csoport fejlődését elősegíteni hétről hétre. Nyílt képzés esetén – bármikor be lehet csatlakozni – ezzel szemben sok az ismétlés, mert mindig vannak újak a csoportban.

 • KONTROLLÁLT SZOCIALIZÁCIÓ: ebben a korai fázisban rendkívül fontos, hogy a kiskutya úgymond elsajátítsa a saját nyelvét, hogy később magabiztosan tudjon mozogni idegen kutyás társaságban is. A kutyaiskolában ezt a fajta tanulást kiképzők által kontrolláltan teheti meg, ahol cél, hogy minden kiskutya jól érezze magát: a félősebbeket bátorítsuk, a vehemensen játszókat kicsit visszafogjuk.

 • FIGYELEM ELSAJÁTÍTÁSA, KÖZÖMBÖSSÉG, BEHÍVÁS: a kontrollált csoportos képzés ideális körülményeket teremt arra, hogy már kölyökkorban megtanítsuk kiskutyánknak, hogy más kutyák, zavaró dolgok mellett is képes legyen engedelmeskedni, a gazdira figyelni

 • LEFÁRASZTÁS: sok örökmozgó kiskutya gazdájának ez sem egy utolsó szempont, hogy a lefáraszthatatlannak hitt „DURACELL nyuszi” kutyája itt végre megfelelően kimozoghatja magát.

 • TÁRSASÁG: a tanfolyamok hangulatára általánosságban jellemző a jókedv. Cél, hogy a gazdák ne merev katonás képzést kapjanak, hanem akár humorral is fűszerezve a feladatokat, de jó érzéssel távozzanak az óráról. Ezen túl a foglalkozáson minden segítséget igyekszünk megadni, hogy felszabadultan érezhessék magukat, hiszen sokan, akik még sosem voltak kutyaiskolában az első alkalmakkor nagyon izgulnak vagy félnek, mert nem tudják mi fog történni.

  Másfelől a gazdáknak rengeteget számít, hogy egymással tudnak beszélgetni, rájönnek, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal vagy éppen, hogy milyen szerencsések, hogy az ő kiskutyájuk az adott rossz viselkedést nem produkálja. Sok esetben hosszú évekre szóló barátságok alakulnak itt ki.

  Harmadrészt rendkívül jó hatással van a csoportra, hogy látják egymás fejlődését, ami sokszor inspiráló és lelkesítő tud lenni.

Hátránya:

 • egyéni odafigyelésre sokszor idő hiányában nincs lehetőség

 • mivel idegen terep, ezért sok kiskutya, mint ahogy a kisgyerekek is, máshogy viselkednek, így az otthoni probléma nem mindig reprodukálható

Mit tanulnak a csoportos képzésen:

 • helyes pórázhasználat
 • kontrollált szocializáció a fajtársakkal (=sok-sok játék)
 • közömbösség egymás iránt, idegen tárgyak, hangok iránt
 • alapengedelmességi feladatok: ül, fekszik
 • „Nem” vezényszó, tiltás
 • jutalmazási formák, helyes játék a kutyával
 • akadályok
 • közös játékok
 • kis házi feladatok révén a hétköznapokban is tudatos foglalkozás a kölyökkel

KÖLYÖK PLUSZ KÉPZÉS

dscn4964_

Heti egy előre meghirdetett alkalommal további lehetőséget biztosítunk azoknak, akik a Tanfolyamon túl még szeretnének kiskutyájukkal foglalkozni, illetve, akik nem is járnak hozzánk, de az adott témában meghirdetett foglalkozás megtetszik nekik. A Kölyök Plusz képzés nem tanfolyami jellegű – tehát alkalmanként is részt lehet rajta venni – illetve nem az alapok megtanítását célozza meg, hanem mindig adott témára épül.

A Kölyök Plusz képzés foglalkozásai:

- játékötletek, akadályok

- elméleti képzés a gazdáknak

- külsős terepi foglalkozás, szocializáció

- klikkeres tanítás

A foglalkozás díja: 2000 Ft / alkalom (Ebgondolatos Kölyökkutya Tanfolyamra beiratkozottaknak 1500 Ft/alkalom)

Időtartama: 60 perc

Előzetes jelentkezés szükséges rá! E-mailen: ebgondolatkutyaiskola@gmail.com vagy telefonon: 06 (20) 2931025


HÁZNÁL KÉPZÉS

DSCN5784_

„Nézd, begyógyultak a sebeim” – meséli és mutatja meg büszkén gyógyulóban lévő sebeit a kezén sok gazdi már az első háznál képzés után és ez mindig képes megerősíteni abban, hogy igenis segítségre, méghozzá sokszor egyéni segítségre szorulnak sokan, akiknek kölyökkutyájuk van.

Előnye:

 • KÉNYELMES, hiszen a kiképző megy házhoz,

 • RUGALMAS, hiszen a kiképző tud igazodni a gazda időbeosztásához (akár hétköznap délelőtt, délután),

 • NINCS OLTÁS MEGLÉTÉHEZ KÖTVE, így akár a kiskutya hazavitele után néhány nappal már lehet kérni ezt a képzést,

 • VALÓSABB KÉP A KÖLYÖKRŐL, hiszen a kiskutyát a kiképző otthoni környezetben látja, így azt a viselkedést produkálja, amit szokott (kutyaiskolában, idegen helyen, úgy mint akár a kisgyerekek sokszor teljesen máshogy képesek viselkedni. Erre nagyszerű példa a harapdálás: sokszor rendkívül nehéz vagy nem is lehet harapdálásra bírni, azt a kiskutyát, aki otthon viszont egy ördögfióka)

 • TELJESEN EGYÉNRE SZABOTT, azaz teljes mértékben az adott kiskutyához, gazdához, azok speciális problémáihoz, képességeihez igazodik,

 • OTTHONI PROBLÉMÁK ELŐTÉRBEN, hiszen vannak olyan problémák, amik kutyaiskolában nehezebben reprodukálhatóak, pl. ne szaladjon ki a kapun.

„Hátrány”:

 • A kutyaiskolás csoportos képzésnél drágább

 • Nem tudja pótolni, előteremteni a fajtársakkal való szocializációt és fajtársak melletti közömbösség, gazdára való figyelem elsajátítását (talán sokaknak ismerős: otthon, nyugodt körülmények között első szóra ül, fekszik, odajön, viszont, ahogy meglát egy másik kutyát már se lát – se hall)

Az előnyök és hátrányok figyelembe vételével ideális esetben, azt javasolnánk minden gazdának, hogy a háznál képzés előnyeit mindenképpen, akár csak egy alkalommal is használja ki, de emellett a kölyök megfelelő szocializációja érdekében vegye igénybe az iskolában történő csoportos foglalkozást is. A háznál képzést első kutyásoknak mindenképpen, de már tapasztaltabb gazdáknak is ajánljuk.

Mit tanulnak a háznál képzésnél?

 • a kiképző otthoni környezetben felméri a kutya viselkedését és azok alapján már komoly támpontokat tud adni a gazdinak, hogy milyen feladatokra helyezze a hangsúlyt, mik legyenek az elsődleges célkitűzések
 • jutalmazás, büntetés eszközeinek megnézésé, pl. felugrálás, harapdálás, bizonyos helyekről kitiltás, tárgyak elvitelének tiltása
 • helyes játék a kutyával
 • illetve a gazdától és az alkalmak számától függően bővülhet az alábbiakkal:
  • szobatisztaság megbeszélése (lakás kutya esetén)
  • alap engedelmességi feladatok: ül, fekszik
  • helyére küldés
  • kapun kilépés
  • helyes pórázhasználat (megfelelő oltások megkapása után: séta, sétán ugató kutyákkal szembeni közömbösség
  • … stb.

További információk a háznál képzésről:

Díja: 4.000 Ft/óra (Dél-Budán – Bp. XXII., Diósd – kívül plusz benzinpénz)

Képzés időtartama: kb. 60 perc/alkalom

További információ és időpont egyeztetés: Szita Boglárka: 06-20/2931025, ebgondolatkutyaiskola@gmail.com


GYAKORI KÉRDÉSEK:

DSCN9757_

Mit kell hozni a tanfolyamra?

 • sima 1-1,5 bőr- vagy textilpóráz (NEM flexi)
 • sima bőr- vagy textil nyakörv (emellett lehet a kutyán hám is)
 • jutalomfalat (apróra vágott virsli, párizsi)
 • első órán kb. 1-re lesz szükség, többi órán 2-3 db-ra
 • kedvenc játék 2. órától
 • kakiszedő zacskó
 • meleg esetén itatóvíz és tál
 • első órán ezeken túl:
  • oltási könyv
  • tanfolyami díj
  • kedvezmény esetén kedvezményre jogosító papír (törzskönyv vagy örökbefogadási szerződés)

A tanfolyamra többen is jöhetnek a kutyával?

Igen, egy kutyával több gazdi is jöhet, sőt ajánlott, hogy az egész család hallja az ott elhangzottakat, viszont ezzel kapcsolatban kérjük a következőket tartsák szem előtt:

 • A család többi tagja sose zavarja azt, aki éppen a kutyával dolgozik! Vagy álljanak ki a pálya szélére és onnan figyeljék a feladatokat vagy álljanak meg a foglalkozó személy mögött, de ne zavarják meg azzal, hogy feladat közben kritizálják vagy tanácsokat osztani, mert ez mind a gazdit, mind a kutyát megzavarja!

 • Kisgyermekek esetén:

 • a kiképzők csak a kutyákra tudnak figyelni, így akkor hozzák el kisgyermeküket, ha a másik szülő közben tud rájuk felügyelni (kutyaiskolában van homokozó)

 • a játszó kölyökkutyák futkározás közben önkéntelenül is fel tudják lökni a nagyon kicsi gyermekeket, tehát ilyenkor érdemes őket kézbe venni vagy kimenni velük a pályáról

 • a szülők feladata, hogy gyermekük ne zavarja meg az órát: ne fogócskázzanak a pályán, ne rohangáljanak ki-be a pályáról, ne kiabáljanak …

A kutyát a gyermeknek vettük, taníthatja ő is az órán?

Amennyiben idősebb gyerekről van szó (5-6-7 éves), aki már meg tudja tartani a kutyát, természetesen dolgozhat vele ő is az órán, DE nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy hiába a gyermek kapta a kutyát, a szülő dolga, hogy foglalkozzon vele és nevelje, hiszen egy gyermek egyedül még nem képes erre. Természetesen sok mindent meg tud neki tanítani, sőt vannak, nagyon ügyes „kiskiképzők” is, de egy nehezebb eset kutyánál, ha a szülő nem segít be (dolgozik a gyermek „alá”), akkor sajnos pont ellenkező hatást érhetünk el, mint, amit vártunk, hiszen a gyermeknek nem lesz sikerélménye, csak kudarc és keserűség lesz számára a kutya!

Mennyire probléma, ha kimarad egy alkalom? Van pótlási lehetőség?

Pótlási lehetőség nincs. Egy alkalom kihagyása még nem jelent nagy lemaradást, mert minden óra után küldünk e-mailben összefoglalót az elhangzottakról ill. elküldjük a jövőhétre vonatkozó kis házi feladat „teszteket”, így a csoporttal utána ugyanúgy tovább lehet haladni.

Kis termetű kutyám van, nem fogják a nagyok bántani?

A nagyon kistermetű, mini vagy félénk kölyköket az első alkalmakkor el szoktuk különíteni, egy a pályáról elkerített kisebb futtatóba, ahol kerítésen keresztül összeszagolhatnak a többiekkel, de azok nem tudnak bennük kárt tenni.

Ha a most induló tanfolyamról lemaradtunk, mikor indul a következő?

Kölyökkutya Tanfolyamok 1-1,5 havonta indulnak. Pontos kezdési időpontért figyelje honlapunkat!

Meddig jelentkezhetek a 6 hetes Kölyökkutya Tanfolyamra?

Amennyiben biztos a részvételben, úgy kérjük mielőbb küldje el a jelentkezést, mellyel munkákat tudja segíteni (nagy létszám esetén ugyanis 2 csoportot indítunk).

Jelentkeztem a tanfolyamra, de nem tudom eldönteni, hogy elmenjek-e a Kölyök Plusz foglalkozásokra?

Amennyiben ideje és energiája engedi mindenképpen! A tanfolyamot úgy alakítottuk ki, hogy akinek a hétköznapok sűrűsége miatt csak 6 alkalom fér bele az életébe, az ebben a korban a legfontosabb dolgokat elsajátítsa és megtanítsa a kiskutyának. Miután, azonban az anyag sok, a 6 alkalom kevés, ezért sok olyan dolgot kénytelen vagyunk onnan mellőzni, ami a fontossági sorrendben kicsit lejjebb szorult. Ezek pótlására találtuk ki a Kölyök Plusz foglalkozást!

Hogyan tudok a Kölyök Plusz foglalkozásra jelentkezni?

Minden hétvégi órán kihirdetjük a következő Plusz foglalkozás időpontját és témáját, amire óra után a helyszínen vagy a kiküldött emlékeztető e-mailre válaszolva lehet jelentkezni. Kérünk mindenkit, hogy legalább a foglalkozás előtt 1 nappal tegye ezt meg!

Már egy hete elküldtem a jelentkezést, de nem kaptam semmi választ!

A beérkezett jelentkezésekre legkésőbb 3 napon belül küldünk visszaigazoló e-mailt. Ha nem kapott semmit, akkor kérjük, telefonon vegye fel velünk a kapcsolatot. Szita Boglárka: 0620-2931025